Struktura genetických zdrojů a aktuální stav využití pšenice jednozrnky (Triticum monococum L.) v České republice. - Pavlovská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
V bakalářské práci je řešena analýza genetických zdrojů pšenice jednozrnky (Triticum monococcum L.), dostupnost osiva pšenice jednozrnky v České republice, stav jejího pěstování a zpracování v České republice. První část práce je věnována ekologickému zemědělství u nás i v Evropské unii, následují kapitoly o volbě druhů a odrůd, informace o netradičních obilovinách. Důraz je kladen na charakteristiku, hospodářské vlastnosti, agrotechniku a využití pšenice jednozrnky. Pro prezentaci výsledků této práce jsou využita především data z databáze EVIGEZ.
Structure of genetics resources and the actual use of einkorn (Triticum monococum L.) in the Czech Republic
Keywords: Ekologické zemědělství; obilniny; pšenice jednozrnka; genové zdroje; Organic farming; cereals; einkorn; genetic sources