Dopad subkultur na psychosociální vývoj adolescentů. - Král, Filip (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce je rozčleněna na dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá problematikou subkultur jako jev ovlivňující psychosociální vývoj mládeže. Popisuje vznik a typy jednotlivých vybraných subkultur vyskytujících se v současné době na území České republiky. Také zmiňuje pozitivní i negativní vliv subkultur na mládež. Přínos praktické části této práce spočívá ve zmapování orientace a příslušnosti mládeže k subkulturám v Táboře a Sezimově Ústí. Kvantitativní výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření mezi žáky devátých tříd Základní školy Sezimovo Ústí 2, studenty Střední průmyslové školy strojní a stavební Tábor a studenty Středního odborného učiliště Tábor.
Impact of subcultures influencing the psychosocial development of adolescents
Keywords: mládež; psychosociální vývoj; identita; kultura; subkultura; subkultury mládeže; sociální identita; youth; psychosocial development; identity; culture; subculture; youth subcultures; social identity.