Vývoj sociální práce s osobami pracujícími v sexbyznysu - Křižanová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá vývojem sociální práce s osobami pracujícími v sexbyznysu. Hlavním cílem bylo zmapovat vývoj sociální práce s osobami pracujícími v sexbyznysu. K zjištění cíle jsou použity dvě výzkumné otázky. Bakalářská práce je členěna na dvě části. Teoretická část se zabývá sexbyznysem, historií sexbyznysu, typologií, motivací, riziky sexuální práce, regulací, přístupy sociální práce i charakteristikou organizací. Pro praktickou část jsem zvolila kvalitativní výzkum, metodu dotazování a analýzy. Jako techniku jsem zvolila polostrukturovaný rozhovor. Výzkumný soubor tvoří 6 informantů, kteří se věnují práci se sexuálními pracovníky. Pro výběr výzkumného souboru jsem si zvolila metodu snowball sampling. Výsledky výzkumu byly vyhodnoceny metodou otevřeného kódování. Metodou bylo vytvořeno 18 kategorií s jednotlivými kódy. Každá kategorie obsahuje minimálně 6 a maximálně 25 kódů. Z kvalitativní části výzkumu bylo zjištěno, že se sociální práce s osobami pracujícími v sexbyznysu za několik let změnila. Za největší změnu je považován zákon o sociálních službách, který vešel v platnost v roce 2006. Při práci s klienty musí sociální pracovníci dodržovat jejich souhlas, se zpracování osobních údajů a uchování dat. Informanti dále spatřují nárůst duševního onemocnění. Považují to za věc, na kterou se bude třeba v budoucnu zaměřit. V průběhu několika let se změnila skupinová práce na individuální. Tato bakalářská práce poskytuje vhled do problematiky sociální práce v souvislosti se sexbyznysem. Výsledky bakalářské práce mohou být využity organizacemi pracujícími s touto cílovou skupinou, pro cílenou odbornou pomoc a intervenci. Výsledky jsou dále využitelné pro výzkumné studie v oblasti sexbyznysu.
Development social work with person working in sexbusiness
Keywords: Sexbyznys; sexuální práce; sexuální pracovníci; sociální práce; metody sociální práce; motivace; Sex business; sexual work; sex workers; social work; methods of social work; motivation