Význam moderních informačních komunikačních technologií v životě aktivních seniorů - Sedláková, Iva (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá významem moderních informačních komunikačních technologií (ICT) v životě aktivních seniorů. Teoretická část diplomové práce pojednává biologická, psychologická a sociální témata stárnutí jako základní vymezení současného pojetí problematiky stáří. Zabývá se informační a počítačovou gramotností, metodami a formami vzdělávání seniorů s ohledem na získání znalostí a dovedností v oblasti používání moderních komunikačních prostředků. V praktické části práce je interpretován kvantitativní výzkum, jehož cílem bylo zjistit význam ICT pro aktivní seniory, četnost a míru využívání technologických prostředků. V závěru práce jsou výsledky výzkumu diskutovány, v jaké míře ovlivňují kvalitu života aktivních seniorů a jako možné formy komunikace pro informování seniorů o kulturních událostech a jejich aktivizaci ve společenském životě.
The importance of information communication technologies in the lives of active seniors
Keywords: informační a komunikační technologie; informační společnost; počítačová gramotnost; senior; stáří; stárnutí; populace; učení; vzdělávání; Univerzita třetího věku; Akademie třetího věku; kurzy; kluby; České Budějovice; information and communication technologies; information society; computer literacy; senior; old age; aging; population; leasing; education; University of the Third Age; Academy of the Third Age; courses; clubs; České Budějovice