Etologická studie vydry říční (Lutra lutra) se zaměřením na enrichment v ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou. - Jariabková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Environmentální enrichment pomáhá zlepšit psychický a fyzický stav zvířat v zajetí. Podporuje aktivní chování a snaží se redukovat stereotypní chování, ke kterému často mají sklony šelmy v zajetí. Práce byla uskutečněna v Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou u dvou jedinců vyder říčních ( Lutra lutra). Snahou bylo zjistit, o který prvek obohacení jevily vydry největší zájem.. Předloženo bylo 7 enrichmentů ? olfaktorický enrichment, míček na potravu, připevněný míček, úprava nory, vejce, zamražená potrava a živá kořist. Obohacující prvky týkající se potravy (míček na potravu, vejce, zamražená potrava a živá kořist) zvýšily dobu strávenou činnostmi žraní, vyhledávání potravy, hra a hravé žraní. Potravní obohacení mělo vliv i na jejich sociální chování.U olfaktorického enrichmentu se zvýšil pohyb po pevnině a očichávání předmětů. U připevněného míčku se u vyder výrazně projevilo hravé chování. Úprava nory zvýšila dobu strávenou s úpravou podestýlky a prozkoumáváním nory.
Ethological study of river otter (Lutra lutra) with a focus on enrichment in the Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou.
Keywords: environmentální enrichment; činnosti; vydra říční; Lutra lutra; environmental enrichment; activities; Eurasian river otter; Lutra lutra