Systém zdravotní péče a zdravotních služeb v historii a současnosti - Trmotová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce si dala za svůj cíl zmapování pohledu osob vybrané věkové kategorie na zdravotní péči a prevenci určitého časového období. Důležitou součástí bylo zřetelné vymezení časového rozpětí, které pro tuto práci představovalo období socialistického zdravotnictví (tzn. před rokem 1989) kontra současného zdravotnictví (tzn. po roce 1989). S tím spjatě navazoval výběr věkové kategorie osob, která je příslušná v porovnání těchto dvou období a to zastupují osoby v pozdní dospělosti. Výzkum se zakládal na rozboru anonymních dotazníků, jenž byly cíleně rozdány respondentům příslušného věku. Dotazníky byly rozdány v okruhu regionální oblasti Příbram ve Středočeském kraji. Jednotlivé odpovědi byly zaneseny do grafické podoby za pomoci tabulek a grafů. Zmapování pohledu na proměny ve zdravotní péči a prevenci ve zvolených období a u vybrané věkové skupiny osob poukázalo na skutečnost značného vnímání rozdílů, ač tento proces změn není stále konečný. Stále se řeší otázky ke stabilnímu systému a podpoře zdravotnictví. Oporou ze stran obyvatel by měl být samostatný přístup ke svému zdraví v pravidelné prevenci. Zásadní úlohu však představuje měnící se hodnotový žebříček potřeb, který ovlivňuje i tvorbu legislativy. Podle výzkumu není jednomyslná převaha pouze jednoho období v kvalitě zdravotnictví, ale jsou v něm promítnuty události a politické uspořádání státu. Vše s sebou přináší světlé i stinné stránky, které ovlivňuje naše vnímání, postoje a názory. Důležitou a neopominutelnou součást tvoří spokojenost a svoboda obyvatel, jenž se odráží na jejich zdraví.
The health care system and health services in the history and the present
Keywords: zdravotní péče; prevence; pozdní dospělost; socialismus; současnost; health care; prevention; late adulthood; socialism; nowadays