Doprava a dopravní gramotnost v cestovním ruchu na Táborsku - Sedláček, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku dopravy a dopravní gramotnosti. Cílem práce bylo provést analýzu současného stavu dopravních služeb na Táborsku jako součást cestovního ruchu. První část práce zahrnuje analýzu současného stavu dopravních služeb a analýzu dopravní gramotnosti v táborském regionu. V této oblasti byl proveden terénní výzkum na základě dotazníkového šetření v segmentu táborských obyvatel. V syntetické části práce jsou shrnuty a vyhodnoceny výsledky z provedeného terénního výzkumu. Z výsledků terénního šetření vyplývá, že dopravní služby na Táborsku i dopravní gramotnost táborských obyvatel jsou na dobré úrovni. Tato část práce dále zahrnuje studii proveditelnosti pro zavedení trolejbusové dopravy v Táboře. Zavedení trolejbusové dopravy v úseku Tábor - Sezimovo Ústí - Planá nad Lužnicí by si vyžádalo investici ve výši cca 400 milionů korun, nesporným přínosem by však bylo snížení emisí a akustického hluku ve městě. V závěru práce jsou předloženy návrhy na zdokonalení současného stavu, jejichž cílem by mělo být zlepšení dopravních služeb a celkového potencionálu dopravy v táborském regionu.
Transport and traffic literacy in the tourist trade in the Tábor region
Keywords: Doprava; Gramotnost; Dopravní gramotnost; Cestovní ruch; Dopravní systém; Marketingový výzkum; Trojbusová doprava; Transport; Literacy; Traffic literacy; Tourist trade; Transport system; Marketing research; Trolley-bus transport