Mapový server pro potřeby malé obce - Macillis, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi zobrazení mapových podkladů pro webové stránky, například pro weby obcí a měst, a porovnává jednotlivé možnosti publikace. Důraz je kladen na finanční náročnost konečného řešení a práce se tedy zaměřuje na opensource řešení, které je dostupné za minimální a většinou nulové náklady. Práce dále obsahuje porovnání opensource řešení s dalšími vybranými technologiemi pro zobrazení mapových dat. Obsahuje popis webové aplikace, kterou uživatel nalezne na webové stránce, a umožňuje tak snadné porozumění jednotlivým částem aplikace. V další části se zabývá publikačními aplikacemi, které dodávají aplikaci mapové podklady. Věnuje se také technické stránce, obsahuje porovnání rychlosti mapového serveru a lokálně uložených souborů o velikosti dat malé obce. Součástí práce je ukázkové řešení aplikace zakomponované do webové stránky obce s popsaným kódem využívajícím výhodnější technologie, která vzešla z porovnání.
Map server for small municipalities
Keywords: mapa; webová stránka; publikace mapových dat; Openlayers; mapový server; map; website; map data publication; Openlayers; map server