Pohled seniorů na dnešní společnost - Křížová, Věra (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá pohledem seniorů na dnešní společnost, jejich názory na dnešní dobu a jejich eventuálními přáními do budoucna. Teoretická část je zaměřena na definici stáří, definici chorob, spojených se stářím, ageismem a jeho zdroji, dále pak mediálním obrazem seniorů, týráním seniorů a v neposlední řadě také společností, její strukturou a vlivem na seniora. V praktické části byla použita metoda kvalitativního výzkumu, retrospektivní analýza, realizovaná pomocí techniky polostandardizovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořili senioři ve věku 65 - 85 let, vybraní účelovým výběrem, v lokalitě města Milevska, městysu Sepekov a obce Chyšky v Jižních Čechách. Cílem práce bylo zmapovat názory seniorů žijících v rodinách a jejich ohlédnutí za aktivní kariérou, zjistit jejich postoj k dnešní společnost, k dnešním hodnotám a názory porovnat s dobou, ve které vyrůstali. Z výsledků vyplývá, že názory seniorů se moc nerůzní, ačkoliv byl každý respondent jiného věku, pohlaví, bydliště, povolání i odlišných koníčků. Zdá se tedy, že tyto skutečnosti neměly na odpovědi respondentů žádný vliv. Bylo zjištěno, že většina seniorů si v průběhu života plánovala ve stáří skromný život, jaký žili doposud a dále více času na koníčky. Jako velký problém mezigenerační odlišnosti senioři vnímají nedostatek pochopení ze strany mladých, dále jim vadí příliš rychlý vývoj událostí a technického pokroku kupředu, naráží na lehkovážnost a vyzdvihují, že oni se vždy uměli radovat z maličkostí, což dnes málokdo umí. Co se týče komparace pozitiv dnešní společnosti a společnosti dob jejich mládí, vidí senioři jako kladný faktor více příležitostí k pracovnímu uplatnění a více možností, jak trávit svůj volný čas. Rádi by na společnosti odstranili rychlý vývoj kupředu a různé výdobytky doby, které vnímají jako příliš velký výběr v potravinách, v typech mobilních telefonů, apod. Naopak by ponechali techniku jako je automobil nebo mobilní telefon, což je pro dnešní život takřka nutnost. Bohužel ale se spoustou věcí nemohou nic udělat, protože na to, jak tvrdí, nemají ty správné a dostatečné pravomoce.
Seniors Look to Today's Society.
Keywords: Senior; stáří; společnost; mezigenerační odlišnosti; Senior; age; society; intergenerational differences