Tříleté a mladší děti ve školách pracujících v systému Marie Montessori - Kunešová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké podmínky a jaké prostředí je optimální pro děti, které v současné době stále častěji nastupují do předškolních zařízení před dovršením třetího roku života, nezřídka i ve dvou letech, a proto je potřeba hledat vhodná řešení pro jejich optimální rozvoj. Dále je práce zaměřena na zmapování přístupu k dětem zmiňované věkové kategorie, sledování podmínek vzdělávání, a na připravenost prostředí v zařízeních typu Montessori. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsána vývojová specifika konce batolecího a počátku předškolního období a podmínky vzdělávání. Závěr teoretické části je zaměřen na vysvětlení základních principů metody Marie Montessori. V praktické části jsou popsány použité metody výzkumu, a to pozorování v zařízeních typu Montessori, rozhovory s učitelkami a anketa.
Three year old and younger children in schools working according to the principles of Marie Montessori
Keywords: děti mladší tří let; dvouleté děti; tříleté a mladší děti; vzdělávací prostředí; podmínky vzdělávání; Montessori pedagogika; Children below three years of age; two-year-old children; three-year-old and younger children; educational environment; educational conditions; Montessori education