Urogenitální infekce - Jůzová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá infekcemi postihujícími močopohlavní trakt žen ve fertilním věku. Teoretická část je zaměřena na všechny původce urogenitálních infekcí způsobující komplikace ženám samotným, mezi něž patří celkový dyskomfort, jak už ze stránky sexuální, problémy při močení nebo pozánětlivé komplikace jako například neplodnost, ale také pojednává o nežádoucích účincích infekcí na průběh těhotenství a novorozence. Praktická část byla provedena za odborné asistence zaměstnanců v laboratoři synlab czech s.r.o. v Českých Budějovicích. Zde jsem se naučila zpracovávat odebraný biologický materiál (vaginální/cervikální výtěr, moč), druhy používaných agarů ke kultivaci (UriSelect, KA, Sabouraudův agar, GAR a MHA), jednotlivé metody identifikace k potvrzení mikroba, orientačně předurčeného lékařem mikrobiologem dle makroskopických znaků a preparátu barveného dle Grama, patří mezi ně Clumping faktor, latexová aglutinace, PYR - test, CAMP - test, IBK a přístrojová identifikace pomocí MALDI - TOF. Dále jsem provedla kultivační stanovení na přítomnost Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum a testování přítomnosti antigenu Chlamydia trachomatis pomocí metody ELISA. Na závěr jsem provedla stanovení citlivosti na antimikrobiální látky pomocí diskového difúzního testu. Zpracováním výsledků jsem zjistila, že u 148 žen za období 1. - 18. 9. 2015 byly ve vzorcích nejčastěji nalézány bakteriální agens, konkrétně Staphylococcus species koaguláza negativní, E. coli a Streptococcus agalactiae. Ve vybraném souboru žen jsem v žádném vzorku nenalezla Chlamydie trachomatis, pouze v 1 vzorku jsem vyizolovala Mycoplasmu hominis a Ureaplasma urealyticum byla u 5 žen.
Urogenital infections
Keywords: urogenitální infekce; Staphylococcus species koaguláza negativní; vaginální výtěr; Chlamydia trachomatis; Mollicutes; urogenital infections; coagulase - negative Staphylococci; vaginal swab; Chlamydia trachomatis; Mollicutes