Vnitropodnikové účetní předpisy, jejich problematika a tvorba v podniku se stavební a projektovou činností - Chromá, Libuše (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce je dopracování podnikových směrnic ve vybraném podniku zabývajícím se projektovou a stavební činností. V teoretické části jsou uvedeny postupy týkající se vnitropodnikových účetních směrnic, definována legislativa České republiky, která ovlivňuje tvorbu a složení jednotlivých směrnic. Dále následuje rozdělení vnitropodnikových směrnic a podrobnější analýza každé z nich. Kapitola je zakončena významem směrnic v podniku a formální úpravou směrnic. Směrnic v podniku může být velké množství, u konkrétní společnosti byly vybrány nejdůležitější, které se vztahují k nejčastějším účetním případům a tedy jsou problematičtější. Jde o směrnice týkající se tvorby účtového rozvrhu, nehmotného a hmotného majetku, časového rozlišení nákladů a výnosů, dohadných položek, cizích měn a cestovních náhrad.
Internal accounting guidelines, their problems and creation in a company that deals with project and construction activities
Keywords: Účetnictví; regulace účetnictví; vnitropodnikové směrnice; účtový rozvrh; majetek; časové rozlišení.; Accounting; regulation of accounting; internal guidelines; account classification; property; accrual basis.