Dynamics of fish spatial distribution in reservoirs - Říha, Milan (Jihočeská univerzita, 2012)
Disertační práce se zeměřila na několik aspektů ekologie ryb v údolních nádržích a na metodiku vzorkování rybích obsádek v těchto vodních tělěsech. Práce je členěna do tří částí. První část se věnuje změnám prostorového rozmístění ryb, a to jak během sezóny tak během diurnálního cyklu. Druhá část pojednává o účinnosti a selektivitě různých odlovných prostředků používaných pro vzorkování rybích obsádek ve stojatých vodách. Třetí část popisuje dlouhodobý vývoj populací dominantních druhů ryb v údolní nádrži Římov.
Dynamics of fish spatial distribution in reservoirs
Keywords: ekologie ryb; prostorova distribuce; migrace sezónní a diurnální; sukcese ichtyofauny; údolní nádrže; rybí společenstva; selektivita odlovných zařízení; aktivní lovné prostředky; fish ecology; spatial distribution; fish migration throughout the seasons and between day and night; succesion of fish community; reservoirs; fish community; selectivity and efficiency of active sampling gears