Zpracování architektonického prvku jako haptické pomůcky pro zrakově postižené - Boušková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoreticko-praktická práce se zabývá architektonickým detailem české rané středověké architektury. Teoretická část seznamuje s historií gotického umění a popisuje kamenickou výzdobu staveb vznikajících od třetí čtvrtiny 13. století do jeho konce na českém území. Blíže se zaměřuje na historii města Českých Budějovic a hlavní pozornost věnuje popisu klášterního kostela Obětování Panny Marie. V praktické části je stěžejní tvorba tří konzol jako haptické pomůcky pro zrakově postižené. Vytvořené objekty jsou tvarovou i polychromovanou rekonstrukcí reálných konzol ze severní stěny zmíněného klášterního kostela. Práce je doplněna ostatními materiály, postupem realizace, skicami a fotodokumentací.
Processing of architectural elements as haptic aids for the visually impaired
Keywords: gotika; architektura; sochařství; konzola; haptické vnímání; zrakové postižení; klášterní kostel Obětování Panny Marie; České Budějovice; gothic; architecture; sculpture; console; haptic perception; visual impairment; Church of the Presentation of the Blessed Virgin Mary; České Budějovice