Tvorba výnosu ozimé pšenice - Ševčíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývala tvorbou výnosu u 12 vybraných odrůd ozimé pšenice ve vegetačním období 2013/2014. Pokus byl založen ve čtyřech opakováních na pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zkoumanými výnosovými prvky byly počet klasů na 1 m2, počet zrn v klasu a hmotnost tisíce zrn. Dále se hodnotil počet rostlin na 1 m2, počet klásků v klasu, skutečný a teoretický výnos, délka klasu a objemová hmotnost. Následně došlo ke zpracování výsledků, kdy průměrná hodnota všech odrůd u počtu klasů na 1 m2 byla 783 ks/m2. U druhého výnosového prvku dosáhly odrůdy průměrného počtu zrn v klasu 36,2 ks. U HTZ byla zjištěna průměrná hmotnost 44,42 g.
Yield formation of winter wheat
Keywords: pšenice ozimá; výnosové prvky; tvorba výnosu; winter wheat; yield components; yield formation