Vliv moření sadby pomocí entomopatogenní a mykoparazitické houby na výnos a kvalitu hlíz brambor - Sobolík, Martin (Jihočeská univerzita, 2022)
Kvalitní sadba hraje důležitou roli při pěstování brambor. K výsadbě by se měla používat výhradně uznaná a certifikovaná sadba brambor. Důležitým parametrem je tedy zdravotní stav sadby. V bakalářské práci byl sledován vliv moření sadby pomocí entomopatogenní houby Metarhizium brunneum a mykoparazitické houby Trichoderma virens na výnosotvorné parametry a zdravotní stav porostu a následně sklizených hlíz. Oba užitečné druhy hub M. brunneum a T. virens měly pozitivní efekt na růst a vývoj lilku brambor. Mykoparazitická houba T. virens pozitivně ovlivnila zejména růstové parametry u rostlin. Rostliny z ošetřené sadby houbou M. brunneum vytvořily větší a těžší hlízy ve srovnání s neošetřenou variantou a variantou T. virens. V průběhu vegetace byl v porostu varianty M. brunneum zaznamenán statisticky nejmenší počet larev a dospělců mandelinky bramborové. Ze získaných dat bylo zjištěno, že nejvyššího skutečného výnosu bylo dosaženo u varianty T. virens a teoretického výnosu u varianty M. brunneum. Z výsledků BP vyplývá, že biologické metody ochrany rostliny ve formě moření sadby pomocí užitečných druhů hub lze využít jako program integrované ochrany brambor.
Influence of potato seed coating with entomopathogenic and mycoparasitic fungi on the yield and quality of potato tubers
Keywords: lilek brambor; moření sadby; biologická ochrana; výnosotvorné parametry; Leptinotarsa decemlineata; potato; seed coating; biological control; yield-forming parameters; Leptinotarsa decemlineata