Problematika monitorace tělesné teploty a použití teploměrů na standardních odděleních - Halamová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Monitorace fyziologických funkcí patří mezi základní prvky ošetřovatelské péče. V současné době je na trhu nepřeberné množství možností, jak efektivně, rychle a neinvazivně měřit tělesnou teplotu. Pokud ale nejsou pomůcky používány správně, je značná pravděpodobnost výskytu chyb při měření a tím také dochází ke zkreslení celkového stavu pacienta. Proto má každé oddělení vypracované standardy ošetřovatelské péče, které je nutné dodržovat. Vzhledem k nařízením Evropské unie došlo k odstranění skleněných rtuťových teploměrů, které jsou považovány za nejpřesnější, co se neinvazivního měření tělesné teploty týká. K výzkumnému šetření byla použita kvantitativní metoda, která proběhla formou nestandardizovaného dotazníku pro sestry pracující na odděleních chirurgického zaměření a také formou experimentu, kdy byly použity 3 různé druhy teploměrů a s nimi provedena měření u jednotlivých pacientů. Z šetření vyplynulo, že na měření tělesné teploty je pro sestry nejpřijatelnější infračervený bezkontaktní teploměr, i když mnohé z nich jsou si vědomé toho, že mohou být nepřesné a naměřené hodnoty zkreslené. Z experimentu je pak zřejmé, že je zde jasný rozdíl v jednotlivých měřeních. Výsledky tohoto šetření by mohly posloužit pro managementy nemocnic, a to hlavně jako vodítko pro nákup teploměrů na jednotlivá oddělení. Tímto by pak bylo možné dosáhnout co nejpřesnějšího měření tělesné teploty a tím také včasně odhalit počínající infekci.
Monitoring body temperature and using thermometers in standard departments
Keywords: Měření tělesné teploty; termoregulace; tělesná teplota; teploměr; infračervený bezkontaktní teploměr; Measuring body temperature; thermoregulation; body temperature; thermometer; infrared contactless thermometer