Habitatové preference kulíška nejmenšího (Glaucidium passerinum) v Třeboňské pánvi. - Pilařová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2023)
Kulíšek nejmenší je nejmenší sova Evropy vyskytující se především na Sibiři a ve Skandinávii, ale je rozšířen i v centrální Evropě. Naším cílem bylo zmapovat výskyt kulíška nejmenšího v Třeboňské pánvi v letech 2020-2021. Tato lokalita byla vybrána z důvodu hojné populace studovaného druhu. Pomocí přehrávání teritoriálního hlasu samce byl rovněž zaznamenáván výskyt jiných druhů sov. Následně jsme zkoumali vliv vybraných environmentálních faktorů na detektabilitu sov a porovnávali jejich vnitro- a mezidruhovou distribuci. Závěrem jsme analyzovali habitatové preference kulíška nejmenšího. Naše výsledky významně přispěli k poznání ekologie tohoto druhu v Třeboňském lese.
Habitat preferences of the Eurasian Pygmy Owl (Glaucidium passerinum) in Třeboňsko basin.
Keywords: kulíšek nejmenší; puštík obecný; sýc rousný; kalous ušatý; výr velký; detektabilita sov; distribuce sov; habitatové preference; the Eurasian Pygmy Owl; the Tawny Owl; the Tengmalm's Owl; the Long-eared Owl; the Eurasian Eagle-owl; detectability of owls; distribution of owls; habitat preferences