Psychologické, zdravotní, sociální a právní aspekty ,,stalkingu, tj. patologické pronásledování a slídění. - Pohůnková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
V teoretické části bakalářské práce se především zabývám objasněním pojmu ,,stalking? jako nebezpečného pronásledování oběti pachatelem. Tato část bude sloužit čtenářům k bližšímu odbornému vysvětlení a přiblížení dané problematiky. Budu se zabývat metodami stalkingu, formami a způsoby jeho páchání, kdo jsou pachatelé a kdo se stává obětí. Dále se budu věnovat stalkingu z hlediska jeho dopadu na oběť, jeho společenské nebezpečnosti jako sociálně patologickému jevu a možných zdravotních, sociálních a psychických dopadů na oběť. Praktickou část bakalářské práce tvoří kvantitativní výzkum, kde byla použita metoda dotazování technikou dotazníků podaných respondentům v cílových skupinách lidí, viz cílový soubor. Praktická část je zaměřena na zjištění informovanosti a povědomí o stalkingu u vybraného vzorku respondentů v Jindřichově Hradci, četnost výskytu ve vybraném regionu, formy a způsoby jeho páchání a možných preventivních opatření proti němu.
Psychological, health, social and legal aspects of ?stalking?, i.e. pathological harassment and spying.
Keywords: Oběti; pachatelé; právo; prevence; pomoc obětem stalkingu; stalking.; Victims; Offenders; Right; Prevention; Assistance to victims of stalking; Stalking