Vliv změny zákona o pomoci v hmotné nouzi na příjemce dávky pomoci v hmotné nouzi na Dačicku a Slavonicku - Nováková, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je zaměřena na změnu zákona o pomoci v hmotné nouzi od ledna 2012. Zkoumá vliv změny zákona na příjemce dávky pomoci v hmotné nouzi. V teoretické části se zabývá sociálními dávkami nejdříve podle zákona o sociální potřebnosti a potom podle zákona o pomoci v hmotné nouzi. Seznamuje se základními pojmy jako je hmotná nouze, osoby v hmotné nouzi, společně posuzované osoby, příjmy, životní a existenční minimum. Podrobně popisuje jednotlivé dávky - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádnou okamžitou pomoc. V praktické části jsou uvedeny nejdůležitější změny zákona, jsou stručně popsány, je proveden jejich rozbor a na konkrétním případu je vysvětleno, co změna znamenala pro klienta.
Effect of Act on assistance in material poverty and the beneficiary of assistance in material need to Dačice and Slavonice
Keywords: příspěvek na živobytí; doplatek na bydlení; mimořádná okamžitá pomoc; hmotná nouze; životní minimum; existenční minimum; zákon o pomoci v hmotné nouzi; příjemce dávky pomoci v hmotné nouzi; sociální potřebnost; benefit for living; housing bendit; extraordinary immediate help; material poverty; subsistence level; existential minimum; law of help in a material poverty; beneficiary of the help in a material poverty; social need