Pomístní jména v katastrálním území Vlhlavy a Malé Chrášťany - Kuneš, Václav (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá pomístními jmény (anoikonymy), tedy názvy neobydlených přírodních objektů a jevů v krajině, mezi něž patří jména vod, tvarů členitosti zemského povrchu, pozemků a dopravních cest. Cílem práce je shromáždit pomístní jména na katastrálních územích Vlhlavy a Malé Chrášťany, jež představují místní části obce Sedlec v okrese České Budějovice. Tyto názvy jsou získávány z písemných pramenů a z rozhovorů s pamětníky v obou vesnicích. Sebraný anoikonymický materiál je uspořádán do heslové části, jež rozebírá slovotvornou strukturu i významovou motivaci každého jména. Soubor názvů je rovněž podroben trojímu třídění podle různých kritérií. Bakalářská práce si klade za cíl doplnit anoikonymický materiál z oblasti, v níž soupisová akce Místopisné komise ČSAV roku 1979 nezískala odpovídající soubor jmen, a přispět dílčím způsobem k českému toponomastickému bádání.
The Minor Place-Names in the Cadastral Area Vlhlavy and Malé Chrášťany
Keywords: pomístní jména; toponomastika; slovotvorba; významová motivace; modelová analýza; minor-place names; toponymy; word formation; semantic motivation; model analysis