Psychosociální poradenství pro účastníky dopravních nehod v Českých Budějovicích - Uhříček, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na oblast psychosociálního poradenství pro účastníky dopravních nehod. V důsledku dopravních nehod vznikají nezanedbatelné celospolečenské škody a také se velmi významně snižuje kvalita života postižených jedinců a jejich příbuzných. Dopravní nehoda může být traumatickou událostí, která se výrazně vymyká běžné lidské zkušenosti. Následkem toho se mohou u účastníků dopravních nehod objevovat psychické problémy, které přesahují do oblasti sociálního fungování postižených osob. Dopravní nehody tak mají nebývalý dopad na další život jednotlivých účastníků i jejich příbuzných. Svépomoc obětí může selhávat a bez intervence odborných pracovníků může docházet k celoživotnímu strádání. Jednou z možností pomoci účastníkům dopravních nehod je psychosociálního poradenství. Jedním z cílů práce bylo analyzovat nabídku psychosociálního poradenství pro účastníky dopravních nehod v Českých Budějovicích. Za tímto účelem byla realizováno dotazníkové šetření u odborníků a organizací v Českých Budějovicích, a dále také polostandardizované rozhovory s odborníky v Českých Budějovicích. Dalšími cíly práce bylo zmapovat povědomí veřejnosti o možnostech využívání psychosociálního poradenství pro účastníky dopravních nehod v Českých Budějovicích a dále také zmapovat zájem o využití tohoto poradenství ze strany veřejnosti. Za účelem splnění těchto cílů bylo realizováno dotazníkové šetření u veřejnosti v Českých Budějovicích. Výzkum ukázal, že v Českých Budějovicích existuje poptávka veřejnosti po využívání služeb organizace poskytující psychosociální poradenství pro účastníky dopravních nehod. Povědomí veřejnosti v Českých Budějovicích o možnostech využívání psychosociálního poradenství zaměřeného na účastníky dopravních nehod se nicméně prokázalo jako nízké. Výzkum také prokázal, že v Českých Budějovicích nabídka psychosociálního poradenství zaměřeného na účastníky dopravních nehod existuje. Práce může přispět k větší informovanosti nejen odborným pracovníkům pomáhajících profesí, studentům humanitních oborů a dobrovolníkům neziskových organizací, ale také samotným účastníkům dopravních nehod.
Psychosocial counselling for the participants of traffic accidents in České Budějovice
Keywords: psychosociální poradenství; dopravní nehoda; krizová intervence; posttraumatická stresová porucha; psychosocial counselling; traffic accident; crisis intervention; posttraumatic stress disorder