Výnos a kvalita jarního ječmene v podmínkách zemědělského podniku - Kantor, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením výnosových prvků a sladovnické kvality zvolených odrůd jarního sladovnického ječmene v podmínkách poloprovozního pokusu podniku "Kantor Václav - zemědělský podnikatel". Bylo vybráno stanoviště pokusu a sledovaly se hodnoty výnosových prvků, a to počtu rostlin, odnoží a klasů na plošnou jednotku, počet zrn v klasu, hmotnost tisíce semen a výnosu. Z ukazatelů kvality zrna to byly obsah dusíkatých látek, přepad nad sítem 2,8, 2,5 a 2,2 milimetru a pod sítem 2,2 milimetru, obsah škrobu, klíčivost, klíčivá energie a vlhkost zrn. Mezi hodnocené odrůdy patřily: Malz, Sebastian, Laudis 550, Kangoo, Xanadu, Sunshine, Bojos, KWS Irina a Pionier. Veškeré výsledky byly zaznamenávány do tabulek a do grafů. Ve výsledném srovnání všech parametrů byl zjištěn vliv odrůdy na různý výnosový prvek. V tomto jednoletém poloprovozním pokusu dosáhla nejlepších hodnot odrůda Kangoo, a to z hlediska výnosových prvků i kvality.
The spring barley yield and quality in terms of selected agricultural company
Keywords: Jarní sladovnický ječmen; výnosové prvky; kvalita zrn; odrůda; spring malting barley; yield management; grain quality; variety