Význam ergoterapie pro rehabilitaci seniorů - Pulkertová, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2009)
Celkově lepší životní a pracovní podmínky, kvalitnější zdravotní péče a sociální ochrana vedou k tomu, že stále více lidí prožívá delší život než v minulosti. Mluvíme o jevu nazývaném stárnutí populace. Nemoc či poranění ve vyšším věku s sebou přináší řadu specifických problémů, jež zasahují všechny složky osobnosti staršího člověka, tj. fyzický a psychický stav, sociální i duchovní oblast. Obnovit či zabezpečit všechny oblasti člověka po poranění nebo nemoci je úkolem rehabilitace. Existuje celá řada profesí, které se na rehabilitaci podílejí. Jednou z těchto profesí je i ergoterapie. Hlavním cílem této diplomové práce bylo objasnit význam ergoterapie pro rehabilitaci seniorů. Důležitým cílem práce pak bylo zasadit Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností, disability a zdraví (MKF) do klinické praxe ergoterapie a nalézt její praktické využití pro ergoterapii.
The importance of Occupational Therapy in the rehabilitation of the elderly
Keywords: Rehabilitace; Ergoterapie; Ergoterapeut; Senioři {--} starší osoby; Mezinárodní klasifikace funkčních schopností; disability a zdraví (MKF); Rehabilitation; Occupational Therapy; Occupational Therapist; Elderly - Older People; International Classification of Functioning; Disability and Health (ICF)