Analýza jednotek Aktivních záloh ozbrojených sil České republiky a jejich možností nasazení v krizových situacích - Píša, Daniel (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce je analýza existujících jednotek a právního rámce vzhledem k fyzickým, podnikajícím fyzickým osobám a právnickým osobám, porovnání s obdobným systémem v zahraničí. Analýza a zhodnocení úrovně připravenosti, vybavenosti a možností použití vzhledem k možným plněným úkolům v krizových situacích. Teoretická část se zabývá obecným pojmem zálohy, definicí Aktivní zálohy, strukturou velení a řízení, dále systémem vyžadování sil a prostředků Armády České republiky, včetně Aktivní zálohy. Definuje krizové stavy a popisuje možnosti využití Aktivní zálohy při krizových situacích. Pojmenuje důvody a způsob povolání Aktivní zálohy do činné služby. Specifikuje povinnosti a nároky zaměstnavatele vojáka v Aktivní záloze a zároveň povinnosti Armády České republiky vůči zaměstnavatelům vojáka v Aktivní záloze. Popisuje obdobný typ jednotek Aktivní zálohy v zahraničí, konkrétně ve Spojených státech amerických jednotky Národní gardy a Armádní zálohy. Praktickou část tvoří dotazníkové šetření, v němž odpovídali respondenti přímo z řad Aktivní zálohy a vojáků z povolání starající se o agendu Aktivní zálohy. Dále je zpracována vojenská analýza DOTMLPF-I a SWOT analýza. Dotazníkové šetření je přímo cílenými otázkami využito i k doplnění analýzy DOTMLPF-I. Těžištěm práce bylo získání a analyzování dat a informací. Závěry jsou shrnuty ve zhodnocení možností nasazení Aktivní zálohy a zároveň na základě zpracovaných výsledků analýz uvedena konkrétní doporučení do krátkodobého, střednědobého i dlouhodobého horizontu.
Active reserves of Armed forces of Czech Republic analysis and possibilities of their deployment in crisis situations
Keywords: Aktivní záloha; armáda; krizové situace; krizové stavy; národní garda; povinná záloha; rezervy.; Active reserves; army; crisis conditions; crisis situations; National guard; obligatory reserves; reserves.