Ověřování vztahu mezi hustotou obsádek a průhledností vody - Chmelický, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Na třech rybnících, ve zvláště chráněné oblasti Českého Ráje, o vodních plochách 68,2 ha, 48 ha a 5,5 ha byly sledovány fyzikálně chemické vlastnosti vody se zaměřením na její průhlednost, společně s odběrem zooplanktonu a měřením dynamiky růstu obsádky. Rybníky byly nasazeny kaprem věkové kategorie K2 na Kv o počátečních hmotnostech obsádek 196 kgxha-1, 102 kgxha-1 a 127 kgxha-1. Tyto rybníky byly vybrány tak, aby byly rozdílné jak z hlediska velikosti, tak z hlediska intenzity rybářského obhospodařování. Vzorky planktonu byly odebírány pomocí Schlott Fichtenbauer Bauerovy sondy, pracující na principu Patalasova odběrného sběrače.
Verification of the Relationship between Stock Density and Transparency of Water
Keywords: průhlednost vody; plankton; rybníky; Schlott Fichtenbauer Bauerova sonda; alkalita; transparency of water; plankton; ponds; Schlott Fichtenbauer Bauer probe; alkalinity