Výskyt a forma tzv. novinářského subjuntivu (subjuntivo periodístico) v současných španělských žurnalistických textech - Doubková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je zmapovat preference v používání tzv. "novinářského subjuntivu" v současných španělských žurnalistických textech. V rámci teoretické části je na základě odborné literatury popsán španělský modální systém. Větší pozornost je pak věnována právě subjuntivu, jeho formě a použití jak v samostatných větách, tak ve vedlejších větách substantivních, adjektivních a adverbiálních. Stěžejní kapitolou teoretické části je představení tzv. "novinářského subjuntivu", tedy formy subjuntivu imperfekta (Pretérito imperfecto de subjuntivo), která je použita namísto indikativu předminulého nebo minulého času (Pretérito pluscuamperfecto de indicativo o Pretérito indefinido). Tato forma subjuntivu je typickým znakem publicistického stylu, proto je úplný závěr teoretické části věnován charakteristice španělských žurnalistických textů. Obsahem výzkumné části je analýza výskytu a formy tzv. "novinářského subjuntivu" na vybraném vzorku španělských žurnalistických textů se zaměřením na kontext výskytu tohoto jevu. Podkladem ke zpracování praktické části diplomové práce je korpus Španělské královské akademie El Corpus del Espa?ol del Siglo XXI (CORPES XXI), který zahrnuje texty vytvořené mezi lety 2001 až 2012.
Occurrence and form of so-called journalistic subjunctive (subjuntivo periodístico) in contemporary Spanish journalistic texts
Keywords: Modální systém; tzv. novinářský subjuntiv; žurnalistický text; analýza; korpus; Modal system; so-called journalistic subjunctive; journalistic texts; analysis; corpus