Ošetřovatelská péče u dětí se zlomeninami v předškolním věku. - Kubínová, Magda (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce s názvem: "Ošetřovatelská péče u dětí se zlomeninami v předškolním věku" se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o děti v předškolním věku se zlomeninami dlouhých kostí a zvládáním hospitalizace na dětském lůžkovém oddělení. Problematika dětských zlomenin je stále aktuálním tématem. Ošetřovatelská péče u těchto dětí má svá specifika oproti jiným hospitalizovaným dětem. Tato bakalářská práce je především o specifikách ošetřovatelské péče, možných komplikacích a zvládání hospitalizace na dětském oddělení. První cíl byl zaměřen na specifika ošetřovatelské péče u dětí se zlomeninami dlouhých kostí v předškolním věku. Druhým cílem bylo zjistit, jak dítě se zlomeninami dlouhých kostí zvládá hospitalizaci na dětském oddělení. K těmto cílům jsme si stanovili tři výzkumné otázky. První výzkumná otázka se zabývá specifiky ošetřovatelské péče u těchto dětí. Druhá výzkumná otázka je zaměřena na možné komplikace, které mohou nastat z ošetřovatelského hlediska. Třetí otázka zjišťuje, jaký přínos má hospitalizace dítěte se zlomeninami v předškolním věku s rodiči. K vypracování bakalářské práce bylo využito kvalitativního výzkumného šetření za pomoci polostrukturovaných rozhovorů s všeobecnými sestrami a rodiči hospitalizovaných dětí na dětském lůžkovém oddělení. Výzkumný soubor tvořilo devět sester a osm rodičů. Tato práce by měla sloužit k seznámení s problematikou dětských zlomenin a k následnému odstranění komplikací, které mohou v péči o tyto děti nastat. Zjistili jsme, že mezi nejčastější komplikace u těchto dětí patří kožní defekty a zhojení kostí v nesprávném postavení. Dále jsme zjistili, že rozdíl v ošetřovatelské péči u těchto dětí je oproti jiným hospitalizovaným dětem především v oblasti imobilizace bolesti a délce hospitalizace.
Nursing Care for Fractures in Pre-school Children.
Keywords: dítě; zlomenina; hospitalizace; ošetřovatelská péče; child; fracture; hospitalisation; nursing care