Využití sociálních a zdravotních služeb u lidí s roztroušenou sklerózou - Kašparová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Roztroušená skleróza mozkomíšní je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, kdy dochází jak k demyelinizaci nervových vláken, tak k jejich přímé ztrátě. Roztroušená skleróza je nejčastější neurologickou příčinou chronické disability u mladých dospělých. Není známa účinná léčba této nemoci. Aktivitu roztroušené sklerózy lze pouze omezit nebo zastavit nově dostupnými léky a jejich kombinacemi. Významným přínosem pro usnadnění života lidí s roztroušenou sklerózou jsou sociální a zdravotní služby. Zdravotní služby mají význam nejen léčebný, ale i podpůrný, protože se snaží zlepšit nebo udržet fyzický stav a působí i na psychiku člověka. Zajištění potřebných sociálních služeb začíná nabývat na významu s postupující nemocí, když člověk přestane zvládat aktivity všedního dne. Cílem práce bylo vypracovat návrh doporučení vhodných zdravotních a sociálních služeb pro osoby s roztroušenou sklerózou. Dále pak zjistit, které z těchto služeb jsou nemocnými lidmi využívány. Hypotéza práce zněla: Některé typy sociálních služeb pro lidi s roztroušenou sklerózou nejsou kvantitativně zajištěny na rozdíl od zdravotních služeb. V práci byl použit kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika dotazník. Dotazníky byly určeny pro dospělé osoby s roztroušenou sklerózou ve vybraných organizacích Roska na území České republiky. Ve výzkumu se objevily problémy nedostatečné informovanosti o sociálních službách a nevyužívání příspěvku na péči na sociální služby. Z výzkumu naopak vyplynulo, že zdravotní služby jsou využívány. Domnívám se, že hypotéza byla potvrzena. Přínos bakalářské práce shledávám v tom, že byl vypracován návrh doporučení vhodných zdravotních a sociálních služeb pro osoby s roztroušenou sklerózou. Tento návrh by mohl po doplnění místních kontaktů sloužit jako informační brožura, která by byla k dispozici lidem s roztroušenou sklerózou.
The use of social and health services for people with multiple sclerosis
Keywords: myelin; roztroušená skleróza; sociální služba; zdravotní péče; myelin; multiple sclerosis; social service; health service