Role sociálního pracovníka při adopci - Doubková, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
DOUBKOVÁ, A. Role sociálního pracovníka při adopci. České Budějovice 2020. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra etiky, psychologie a charitativní práce. Vedoucí práce doc. Jindřich Šrajer, Dr. theol. Cílem bakalářské práce je seznámit čtenáře s procesem adopce. Práce popisuje formy náhradní rodinné péče, role sociálního pracovníka při procesu adopce, náhradní rodinné péče. V první části vymezuje pojem náhradní rodinné péče, a co tento proces obnáší. V druhé části pojednává o náplni sociálních pracovníků při tomto procesu. Třetí část pojednává o síťování služeb. Poslední část se věnuje dvěma kazuistikám, které zachycují proměnu procesu adopce v průběhu času na území ČR.
Role of the social worker in adoption cases
Keywords: rodina; dítě; náhradní rodinná péče; pěstounská péče; pěstounství; osvojené dítě; osvojitelé; adopce; sociální pracovník; paradigmata; přístupy; role sociálního pracovníka; family; child; substitute family care; foster care; fostering; adopted child; adopters; social worker; paradigms; approaches; role of the social worker