Život a volný čas klientů v Domově pro seniory Telč - Klubalová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zaměřuje na život a volný čas klientů v Domově pro seniory Telč. Teoretická část popisuje stárnutí a stáří, periodizaci stáří, změny spojené se stářím (tělesné, psychické, sociální), aktivní stáří a volnočasové aktivity (muzikoterapie, trénování paměti, arteterapie, canisterapie, ergoterapie, pohybová terapie ve stáří, reminiscenční terapie a tanečně pohybová terapie). V praktické části je popsán Domov pro seniory Telč (historie Domova pro seniory Telč, popis poskytovaných služeb a volnočasových aktivit). Nedílnou součástí praktické části je šetření, které bylo realizováno během ledna a února roku 2008 v Domově pro seniory Telč. Prvním cílem šetření je zmapovat, jaké možnosti trávení volného času seniorům nabízí Domov pro seniory Telč. Druhým cílem je zjistit, jak jsou senioři spokojeni s volnočasovými aktivitami a jaká volnočasová aktivita je mezi klienty Domova pro seniory Telč nejoblíbenější. Třetím cílem je zjistit, zda rodinní příslušníci navštěvují klienty Domova pro seniory Telč a jestli se účastní volnočasových aktivit v Domově pro seniory Telč. Byla stanovena hypotéza: ''Senioři v Domově pro seniory Telč jsou spokojeni s volnočasovými aktivitami", která byla šetřením potvrzena.
Life and Free Time in Senior Home in Telč
Keywords: Klíčové pojmy: senior; stáří; volný čas; Domov pro seniory Telč; aktivizační techniky.; Key words: senior; senility; leisure time; Senior Home in Telč; methods of activizing.