Double life in Oscar Wilde's The Picture of Dorian Gray and the author's life - Pospíšilová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá konceptem dvojího života, kontrétně v životě Oscara Wildea a v jeho díle Obraz Dorian Graye. Cílem práce je porozumět dualitě v autorově žitotě, ve vybraném díle a poukázat na jejich souvislost. První část představuje Wildeův život se zaměřením na jeho dualitu. Té si lze všimnout především v udržování dvou vztahů najednou. Jsou zde také popsány potíže spjaté s vedením dvojího života. Druhá část analyzuje typy dualit tří hlavních postav románu, s ústředním zaměřením na hlavního hrdinu Doriana Graye. Různé typy dualit jsou prezentovány prostřednictvím Basilovy homosexuality, veřejného vystupování Lorda Henryho, lišícího se od jeho tajných tuh, a soubojem těla a duše v případě Doriana, jehož dualita je navíc podpořena existencí portrétu. Práce se dále zabývá vývojem Doriana a osobami, které jej mohli ovlivnit včetně jeho dědečka Lorda Kelsa a Lorda Henryho Wottona.
Double life in Oscar Wilde's The Picture of Dorian Gray and the author's life
Keywords: Klíčová slova: dvojí život; dualita; Oscar Wilde; Obraz Dorian Graye; Viktoriánská doba; Keywords: double life; duality; Oscar Wilde; The Picture of Dorian Gray; Victorian period