Nestátní neziskové organizace a jejich pomoc obci České Budějovice při řešení krizových situací - Adamová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2016)
Špatné neočekávané situace, při kterých člověk potřebuje pomoc, se dějí už od nepaměti. Jde o situace, které člověk sám svými možnostmi nedokáže překonat.Z tohoto důvodu jsou tu mimo jiné i nestátní neziskové organizace. Nestátní neziskové organizace se účastní během mimořádných událostí, krizových situacích a pomáhají všem, kteří byli nějak zasaženi těmito událostmi. Jde o organizace, které nejsou zřízeny státem. Na území Jihočeského kraje se nachází několik nestátních neziskových organizací, které se zapojují do děje během mimořádných a krizových situací.Cílem této bakalářské práce je posoudit zapojení a pomoc nestátních neziskových organizací obci České Budějovice.Teoretická část bakalářské práce se zabývá filantropií, která je velmi úzce spjata s nestátními neziskovými organizacemi, jelikož zde převažuje snaha motivovaná láskou k bližnímu. Další část pojednává o historii nestátních neziskových organizací. Je zde popsána historie od Rakouského císařství, první Československé republiky, druhé světové války, komunistického období až po postkomunistické období. Je zde popsán vývoj neziskových organizací a jak se vyvíjela jejich pomoc při nějaké události. Bakalářská práce se dále zabývá současnou podobou nestátních neziskových organizací, jež jsou právně upraveny. Jedná se o obecně prospěšné společnosti, ústavy, spolky, nadace, nadační fondy a církevní organizace. Jejich popis je zaměřen na základní charakteristiku. V další části se bakalářská práce zaměřuje na dobrovolnictví, které je jedním z pěti znaků třetího sektoru. Jelikož dobrovolnictví slouží ve prospěch druhých osob a je neplacené, tak se jedná o základní princip nestátních neziskových organizací. Dobrovolnictví lze rozdělit na tři druhy dárcovství, kterými se bakalářská práce zabývá. Jde o dnešní podobu pomoci, která je poskytovaná nestátními neziskovými organizacemi. Jedná se o pomoc finanční, materiální a osobní.V neposlední řadě se práce zabývá Radou vlády a Panelem nestátních neziskových organizací. Práce popisuje hlavní účel a cíl Panelu a popisuje vznik a potřebnost této platformy v rámci Jihočeského kraje. Další a důležitá část bakalářské práce popisuje jednotlivé nestátní neziskové organizace, které se angažují při mimořádných událostech a krizových situacích. Je zde popsána jejich charakteristika a pomoc během povodní. Jedná se o organizace ADRA, Český červený kříž, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Diecézní charita České Budějovice a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Konec bakalářská práce se zabývá především integrovaným záchranným systémem, pojmem mimořádná událost a výčtem základních a ostatních složek integrovaného záchranného systému, mezi které patří i nestátní neziskové organizace. Závěrem je řešeno postavení nestátních neziskových organizací v krizovém řízení a integrovaném záchranném systému a současně jsou popsány dohody, které uzavírá Hasičský záchranný sbor České republiky. Blíže jsou zde popsány dvě dohody a to konkrétně dohoda o poskytnutí plánované pomoci na vyžádání a dohoda o poskytnutí osobní nebo věcné pomoci. Tyto dohody jsou uzavřeny s nestátní neziskovou organizací nacházející se v Českých Budějovicích. Druhá část bakalářské práce se zabývá některými organizacemi, které se nacházejí v Českých Budějovicích a mohou být využity při vzniku mimořádné události nebo krizové situaci. Práce vychází z výzkumné otázky, jakým způsobem nestátní neziskové organizace poskytují pomoc. Tyto poznatky jsou zjištěny na základě šetření a prostudování dostupných materiálů a dohod, které jsou uzavřené mezi Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje a Oblastním spolek Českého červeného kříže České Budějovice.Z dohod je zjištěno jaké síly, prostředky a činnosti může např. Oblastní spolek Českého červeného kříže České Budějovice poskytnout.Z poskytnutých dohod a pokladů je zjištěno, že poskytovaná pomoc nestátních neziskových organizací je na dobré úrovni. Přispívá k tomu významnou měrou Panel nestátních neziskových organizací.
NGOs and their assistance to municipality of České Budějovice in crisis situations
Keywords: filantropie; nestátní neziskové organizace; Panel nestátních neziskových organizací; integrovaný záchranný systém; humanitární pomoc; philanthropy; nongovernmental organizations; Panel of NGOs; integrated rescue system; humanitarian aid