Změny hejnového chování akvarijních ryb v přítomnosti kontaminantu - Pejcharová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
V této práci je popisována velice citlivá metoda sledování změn kvality vody za pomoci bioindikátoru. Cílem bylo získat informace o změnách hejnového chování v nízkých koncentracích ethanolu (od 1,14*10-7 do 3,84*10-3 ). Parmičky čtyřpruhé (Puntigrus tetrazona) jsou ryby, které snadno tvoří hejna. Jejich hejna jsou strukturovaná a ryby uvnitř hejna mají různé role. Jednotlivé role jsme pojmenovali vůdce, prostřední a následující. Při ovlivnění již nízkými koncentracemi ethanolu se chování ryb v jednotlivých rolích mění. Role vůdce byla nejjasněji definovaná a vykazovala výrazné rozdíly oproti referenčním pokusům. Role prostředního vyžaduje ještě další zkoumání, ale i ona vykazovala změny při ovlivnění ethanolem. Role následujícího se měnila při ovlivnění ethanolem ze všech tří rolí nejméně.
Changes in shoaling behaviour of aquarium fish in presence of a contaminant
Keywords: ethanol; parmička čtyřpruhá; Puntigurs tetrazona; hejnové chování; hejno; ethanol; tiger barb; Puntigrus tetrazona; shoaling behaviour; shoal