Douglas Adams; humor a vědecká fantastika v díle Stopařův průvodce po galaxii - Hanzlovský, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vztah humoru a vědeckofantastické literatury v rámci pětidílné knižní série Stopařův průvodce po Galaxii od Douglase Adamse. Cílem práce je popsat způsoby, jakými jsou typické prvky vědeckofantastické literatury ve zkoumaném díle obraceny ke komickému účinku. Teoretické okruhy práce přibližují relevantní kontext sci-fi literatury a verbální komiky. Praktická část práce se blíže zabývá mechanismem vzniku humorných situací a autorovou jazykovou komikou.
Douglas Adams; Humour and Science Fiction in The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Keywords: Douglas Adams; vědecká fantastika; literární komika; humor; parodie; 42; Douglas Adams; science fiction; literary comic; humor; parody; 42