Typologie služeb zabývající se péčí o rodiny a jejich význam - Michálková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je Typologie služeb zabývající se péčí o rodiny a jejich význam. Dostupnost služeb pro rodiny s dětmi je v současné době aktuálním tématem, které se dotýká celého sociálního systému počínaje zákonodárci konče klientskými rodinami, které navštěvují neziskové organizace. Právě nestátní neziskové organizace zajišťují ve velké míře dostupné služby, které se rodinnou problematikou zabývají. Bakalářská práce se teoreticky a prakticky zabývá aspekty, které se týkají služeb pro rodiny s dětmi. Cílem práce bylo zmapovat služby pro rodiny s dětmi v Plzni a Českých Budějovicích a ve vybraných městech porovnat nabídku a poptávku po těchto službách. Pro naplnění cílů byly zvoleny kvantitativní a kvalitativní výzkumné strategie. Prostřednictvím dotazníku byly pro spolupráci získány údaje o plzeňských a českobudějovických organizacích poskytující služby pro rodiny s dětmi. Základní soubor pro kvalitativní výzkum tvořili vedoucí pracovníci plzeňských a českobudějovických organizací, případně jejich zástupci. S oběma cílovými skupinami byl veden polostandardizovaný rozhovor. Před počátkem výzkumu jsem si stanovila tyto výzkumné otázky: Odpovídá v současné době nabídka služeb pro rodiny s dětmi v Plzni poptávce po těchto službách? Odpovídá v současné době nabídka služeb pro rodiny s dětmi v Českých Budějovicích poptávce po těchto službách? Je v Plzni nabídka služeb pro rodiny s dětmi větší než v Českých Budějovicích? Jaké druhy služeb pro rodiny s dětmi v Plzni chybí? Jaké druhy služeb pro rodiny s dětmi chybí v Českých Budějovicích? Výzkum prokázal, že v Plzni funguje více organizací, které poskytují služby pro rodiny s dětmi než v Českých Budějovicích, přesto poptávka převyšuje nabídku. Otázka nabídky a poptávky po službách pro rodiny s dětmi je v Českých Budějovicích dostačující, avšak zástupci všech organizací vyjádřili obavu do budoucnosti v souvislosti s neustále přibývajícím počtem klientských rodin oproti rokům minulým. Výsledky práce obsahují typologii služeb, které v obou městech chybí a mohou tak přispět ke vzniku nových organizací, které by chybějící služby pokryly a zajistily by komplexnost služeb pro rodiny s dětmi v Plzni a Českých Budějovicích.
Typology of services dealing with a care for families and their significance
Keywords: Rodina; služby pro rodiny s dětmi; sociální práce s rodinou; sociální služby; Family; services for families with children; social work with families; social services