Psychologické aspekty chladové vodní terapie - Přibylová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na chladovou vodní terapii jakožto na jeden ze způsobů otužování. Cílem práce je popsat vybrané psychologické aspekty, které se vyskytují během chladové vodní terapie a lze je zařadit do konceptu well-being (např. pozitivní emoce, zaujetí činností, pozitivní vztahy, smysluplnost a úspěšný výkon). Dále jsou uvedeny výzkumy, které sledují účinky chladové vodní terapie například na úzkost, depresi či fyzickou a psychickou resilienci. Práce si klade za cíl prozkoumat motivaci a potřeby jedinců v rámci chladové vodní terapie s důrazem na vývoj a proměny vybraných psychologických aspektů. Dalším cílem je popsat podpůrné zdroje, které jedincům napomáhají k pravidelné praxi této aktivity. V empirické části jsou realizovány hloubkové rozhovory se sedmi informanty a dále je použit dotazník pro zjištění, jak na fyzické a psychické úrovni jedinci prožívají chladovou vodní expozici. Jako jeden ze závěrů uvádíme tvrzení, že může existovat potenciál chladové vodní terapie stát se prostředkem k podpoření jednotlivých dimenzí well-beingu. Dále se ukazuje, že u jedinců, kteří dlouhodobě realizují chladovou vodní terapii, jsou pozitivní prožitky během celého procesu chladové imerze pociťovány s vyšší intenzitou než prožitky negativní.
Psychological Aspects of Cold Water Therapy
Keywords: Chladová vodní terapie; otužování; well-being; PERMA model; flow; Cold water therapy; cold exposure; well-being; PERMA model; flow