Práce radiologického asistenta na pracovištích kostní denzitometeie - Mikšovská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
V bakalářské práci je vysvětleno a důkladně popsáno denzitometrické vyšetření. Denzitometrie určuje hustotu minerálů v kosti (BMD) a hustotu kostní tkáně. Toto vyšetření se provádí při podezření na osteoporotické onemocnění. Standardně se vyšetřuje oblast bederní páteře, obratle L1 - L4 a levý kyčelní kloub. Při vyšetření je důležité pacienta správně napolohovat, použít vhodné pomůcky k polohování, vyšetřit a provést řádně analýzu snímků. Osteoporóza je onemocnění kostí, kdy dochází k jejím řídnutím. Často je označována jako tichý zabiják kostí, jelikož se zpočátku nijak neprojevuje. Nejčastější příčina je nedostatek vitamínu D, menopauza a některá onemocnění. Vlivem řídnutí kostí dochází při osteoporóze nejčastěji ke zlomeninám obratlů, proximální konec stehení kosti (krček), distální úsek předloktí, zlomeniny žeber, pánve a tibie. Typický obraz je úbytek výšky , a to až o několik centimetrů.
Radiologist assistant's work in bone densitometry department
Keywords: denzitometrie; osteoporóza; vyšetření; densitometry; osteoporosis; examination