Etologická studie vybraného druhu drápkatých opic v ZOO Jihlava - Rohelová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Kosman zakrslý (Cebuella pygmaea) je nejmenší zástupce čeledi kosmanovitých (Callitrichidae) a zároveň je nejmenší opicí světa. Živí se převážně stromovou pryskyřicí (gumivorie), ovocem a hmyzem. Tvoří monogamní páry, kde dominantní pár obvykle rodí dvě mláďata, o která primárně pečuje samec se staršími potomky a matce je předávají pouze ke kojení. Má práce probíhala v zoologické zahradě v Jihlavě, kde bylo hlavním předmětem sledování nošení mláďat kosmana zakrslého různými členy skupiny, která byla tvořena dvěma druhy - kosman zakrslý (Cebuella pygmaea) a lvíček zlatý (Leontopithecus rosalia). Pozorování probíhala po 6 hodinách pravidelně každý týden od 3. do 12. týdne života mláďat. K tomuto výzkumu byla použita metoda přímého pozorování. Hlavním cílem práce bylo vyhodnocení času stráveného nošením mláďat různými jedinci ve skupině v ZOO Jihlava a porovnání těchto časů s časy nošení jiných druhů z nadčeledi Platyrrhini. Mezi další cíle patřilo porovnání chovů v zoologických zahradách a soukromých chovech. Sledováním v ZOO Jihlava byly zjištěny tyto skutečnosti: Zpočátku byl primárním nositelem otec, kterého ve 4. týdnu z větší části nahradil lvíček - matka. V 5. týdnu byla mláďata poprvé viděna samostatně a v tomto týdnu se také do nošení začali zapojovat oba adultní samci od lvíčků (kluk 1 a kluk 2). V 7. a 8. týdnu se na nošení mláďat z velké části podílel kluk 1. V 9. týdnu se značně zvýšila samostatnost mláďat. Průměrně nejčastějšími nositeli byli lvíček - matka, otec mláďat a lvíček - kluk 1.
Ethological study of marmoset monkeys in Jihlava Zoo.
Keywords: kosman zakrslý (Cebuella pygmaea); lvíček zlatý (Leontopithecus rosalia); kooperativní chov; nošení; podmínky chovu; pygmy marmoset (Cebuella pygmaea); golden lion tamarin (Leontopithecus rosalia); cooperative rearing; carrying; rearing conditions