Význam dobrovolnické služby v ochraně obyvatelstva se zaměřením na Český červený kříž - Peřan, David (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce na téma Význam dobrovolnické služby v ochraně obyvatelstva se zaměřením na Český červený kříž pojednává o dobrovolnících a dobrovolnické službě poskytované na území České republiky, respektive na území Hlavního města Prahy. V teoretické části práce je stručně uvedena historie dobrovolnické služby v Evropě a na území České republiky a Hlavního města Prahy. Podrobněji je rozebrána základní legislativa týkající se dobrovolnické služby, konkrétně zákon č. 198/2002 Sb. o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů (zákon o dobrovolnické službě). Dalším dokumentem, který je použit v teoretické části, jsou Stanovy ČČK, které upravují postavení dobrovolníků uvnitř organizace. Zákon o dobrovolnické službě říká, že dobrovolnickou službu neposkytuje osoba, která je v pracovním vztahu, služebním nebo členském poměru. Jedním ze základních principů Červeného kříže je dobrovolnost, ale osoby spolupracující s ČČK jsou zaměstnanci, členové a dobrovolníci, kteří všichni poskytují služby dobrovolně. Zde existuje konflikt mezi principy a myšlenkou ČK a národní legislativou. Pro potřeby této práce jsou dobrovolníci chápáni jako všichni, kdo poskytují své služby dobrovolně, tedy i členové a zaměstnanci ČČK. Stanovy ČČK stanovují tři skupiny osob, které se podílí na činnosti ČČK, jedná se o zaměstnance, členy a dobrovolníky. Zaměstnanci jsou vázáni pracovní smlouvou a mají tedy faktickou zodpovědnost, která je předurčuje k činnosti v krizových štábech na strategické a operační úrovni. Členové mají také svá práva a povinnosti a jejich činnost je využívána nejen v krizových štábech, ale především na taktické úrovni v Humanitárních jednotkách ČČK. Dobrovolníci jsou využíváni při vzniku mimořádné události k doplnění činnosti humanitárních jednotek a k dalším činnostem, které vyplývají z Krajské koncepce krizové připravenosti. Základní výcvik je shodný pro všechny zasahující osoby, dále se může specializovat dle konkrétních požadavků. Výzkumnou otázkou bakalářské práce je: Zlepšuje Koncepce krizové připravenosti ČČK do roku 2015 postavení dobrovolníků ČČK v oblasti ochrany obyvatelstva? V rámci odpovědi byla provedena kvalitativní analýza nashromážděných dat o dobrovolnické službě a komparativní analýza základních legislativních dokumentů týkajících se krizového řízení, ochrany obyvatelstva a Českého červeného kříže. Objektem komparace jsou legislativní dokumenty, cílem komparace je z patnácti vybraných legislativních dokumentů a dvou koncepcí zjistit odpovědi na kritéria analýzy, kterými je pět otázek. V rámci analýzy bylo použito synchronní srovnávání sledovaných otázek v platné legislativě České republiky. Díky zjištění, které dokumenty řeší otázku dobrovolnické služby, byl vypracován reálný výstup ? Plán pomoci ČČK na území Hlavního města Prahy dle platné Metodiky zpracování Plánu pomoci ČČK na území kraje. Výsledkem komparativní analýzy je zjištění, že dobrovolnickou službu a dobrovolnictví řeší přímo sedm dokumentů a jeden nepřímo. Financování dobrovolnické služby řeší pět dokumentů přímo a dva nepřímo. Reálným výstupem je Plán pomoci ČČK na území Hlavního města Prahy. Koncepce krizové připravenosti ČČK do roku 2015 neřeší sporné otázky poskytování dobrovolnické služby, nicméně upravuje a stanovuje další dokumenty, které poskytování dobrovolnické služby mohou usnadnit, a upravuje strukturu humanitárních jednotek. Koncepce samotná tedy nezlepšuje postavení dobrovolníků v ochraně obyvatelstva, ale dokumenty, které na podkladě Koncepce vzniknou, pravděpodobně postavení dobrovolníků zlepší. Domnívám se, že sporné otázky ohledně poskytování dobrovolnické služby v blízké době vyřešeny nebudou. Je tedy otázkou, jak budou nové dokumenty (Plán pomoci ČČK na území kraje a Koncepce krizové připravenosti na území kraje) zpracovány a jestli dokážou obejít problémy tak, aby byla situace akceptovatelná pro všechny strany.
The importance of volunteer service in the protection of inhabitants, focusing on the Czech Red Cross
Keywords: dobrovolnická služba; dobrovolník; Český červený kříž; volunteer service; volunteer; Czech Red Cross