Přeshraniční spolupráce EU a vybraným státem - Chromá, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem diplomové práce je přeshraniční spolupráce České republiky a Německa v rámci programu INTERREG IV v dotačním období 2007-2013. Důraz je zde kladen na provedení analýzy a následné provedení komparace spolupráce obou zemí. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část je věnována Evropské unii, regionální politice v Evropské unii, přeshraniční spolupráci obecně a historii Evropské územní spolupráce. V druhé části je zpracována analýza přeshraniční spolupráce v rámci OP Přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Sasko a analýza přeshraniční spolupráce v rámci OP Česká republika - Svobodný stát Bavorsko. V poslední části této diplomové práce je provedena komparace obou operačních programů a euroregionů,které jsou jejich součástí a následné vyhodnocení výsledků a jejich možný přínos pro odstraňování regionálních rozdílů.
The Cross-border co-operation EU and chosen state
Keywords: Bavorsko; Česká republika; euroregion; období 2007-2013; projekt; přeshraniční spolupráce; regionální politika; regionální rozvoj; Sasko; Bavaria; cross-border cooperation; Czech Republic; euroregion; period 2007-2013; project; regional policy; regional development; Saxony