Porovnání výkonnosti potomstva belgického ovčáka malinois po domácích a zahraničních plemenících - Kameník, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním výkonnosti potomstva belgického ovčáka malinois po domácích a zahraničních plemenících. V literárním přehledu popisuje historii a současnou podobu Mezinárodního zkušebního řádu IPO, chovu belgického ovčáka v Čechách a ve světě. Popisuje kompletní charakteristiku belgického ovčáka, jako je stavba těla, tělesné proporce, životní nároky a následně se zabývá vlivy působící na sportovní výkonnost psů, metodami plemenitby a šlechtění psů a sleduje nejčastější zdravotní problémy v chovu belgického ovčáka. Ve vlastní práci jsou analýzy výkonnosti potomků po domácích a zahraničních plemenících na pozici otce i otce otce (děda) na mistrovství ČR BO, mistrovství České republiky IPO. Byly sledovány údaje o počtu jedinců na konkrétních soutěžích ve sledovaných letech 2012 - 2018. Dále byli z hlediska otců a dědů hodnoceni psi umístění od 1. do 10. místa na MČR IPO i na MČR BO. Podrobným sledováním a analýzou bylo zjištěno, že více jsou ke sportovní kynologii využíváni psi po zahraničních plemenících v původu, ať už jde o otce nebo psa na pozici děda. Bylo zjištěno, že na MČR IPO se umístili do desátého místa psi, kteří měli v původu 64 % zahraničních plemeníků a 36 % plemeníků českého chovu. Na mistrovství ČR BO byli plemeníci umístěných psů v poměru 65 % zahraničních a 35 % domácích jedinců. Nejlepšími zahraničními plemeníky byli Da´Eder vom der Brunnenstad a Solero des Teutones. Mezi nejlepší domácí plemeníky patřili Jaguar de Alphaville Bohemia.
Comparison of the performance of the offspring of the Belgian Shepherd Malinois by domestic and foreign stallions
Keywords: pes; sportovní kynologie; IPO 3; belgický ovčák malinois; plemenná hodnota psa; chov; dog; sport cynology; IPO 3; Belgian shepherd malinois; breeding value of the dog; breeding