Textil ve volném výtvarném umění 20. - 21. století - Kostková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce Textil ve volném výtvarném umění 20 a 21. století je ve formě teoreticko-praktické. Teoretická část předkládá v obecném rámci historii vlákna a textilu. Představuje funkce a působení textilního materiálu. Hlouběji se zabývá ručními a strojovými textilními technikami. Hlavním předmětem teoretické části je věnování se technice netkané tapisérie Art protis a Aradecor na našem území. Je zde vybráno několik umělců a umělkyň z českého prostředí, kteří se podíleli na rozvoji volného textilního umění od 30. let 20. století. V souvislosti s tím je představen život a tvorba významného českého textilního umělce Antonína Kybala. V závěru teoretické práce je shrnuta tvorba Inez Tuschnerové a Světlany Kulíškové Ruggiero. Projektem praktické části bakalářské práce je vytvořit skicový materiál, vzorníky a textilní artefakty v technice Nunofilcování. Tématem praktické části je pojem proměna.
Textile in free art 20 and 21. century
Keywords: textil; historie; funkce; tapiserie; gobelín; Art protis; Aradecor; Antonín Kybal; Inez Tuschnerová; Světlana Kulíšková Ruggiero; Nunofilcování; proměna; textile; history; functions; tapestry; gobelins; Art protis; Aradecor; Antonín Kybal; Inez Tuschnerová; Světlana Kulíšková Ruggiero; Nunofelting; transformation