Ekonomické a právní aspekty Paktu růstu a stability - Trojanová, Linda (Jihočeská univerzita, 2014)
V teoretické části je popsáno, co je Pakt stability a růstu, proč a jak vznikl, které smlouvy a události mu předcházely. Je popsána Maastrichtská smlouva a její konvergenční kritéria a dále původní Pakt stability a růstu. Je popsán vstup do Evropské měnové unie, který je významný z hlediska plnění konvergenčních kritérií jednotlivými státy. Dále je analyzován Pakt stability a růstu a jeho změny, které následovaly v průběhu dalších let po jeho vzniku. Jsou popsány i další smlouvy, které vznikaly poté, co byly zjištěny v Paktu stability a růstu určité nedostatky. V praktické části je řešeno dodržování Paktu stability a růstu jednotlivými zeměmi, dodržování programů stability a konvergenčních programů. Na závěr je zhodnocena úroveň zadlužení jednotlivých zemí v Evropské unii a zadluženost zemí Evropské unie v celosvětovém porovnání.
Economic and legal aspects of the Stability and Growth pact
Keywords: Pakt stability a růstu; maastrichtská kritéria; Procedura při nadměrném schodku; veřejné zadlužení; fiskální projekce; fiskální konsolidace; Stability and Growth Pact; Maastricht criteria; the excessive deficit procedure; public debt; fiscal projections; fiscal consolidation