Sestra mezi bratry - Pulkrábková, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá postavením sestry v sourozenecké skupině bratrů. Jejím cílem je proniknout do vztahů mezi sourozenci, hlavně do těch mezi sourozenci opačného pohlaví, a zjistit, jaký vliv má na sestry vyrůstání jen s bratry. Teoretická část se zaměřuje na různé aspekty sourozeneckých vztahů, jako je pořadí narození, věkové rozdíly mezi jednotlivými sourozenci a pohlaví jednotlivých sourozenců. Výzkumná část se pomocí kvalitativního výzkumu snaží zachytit prožívání a zkušenosti dívek v sourozeneckých skupinách hochů, vztahy mezi nimi a jejich sourozenci a dopady, které na ně vyrůstání s bratry mělo. Také se snaží zjistit, zda dívky výrazně pociťovaly absenci sestry a zda měly někoho, kdo jim chybějící sestru nahrazoval. Tento výzkum je prováděn pomocí polostrukturovaných rozhovorů se čtyřmi respondentkami.
Sister among brothers
Keywords: sourozenci; sourozenecké vztahy; sourozenci opačného pohlaví; sestra mezi bratry; siblings; sibling relationships; siblings of opposite sex; sister among brothers