Study on the chromosome number in the alveolate alga Chromera velia by TSA-FISH - Vazač, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá výzkumem počtu chromosomů u alveolátní řasy C. velia. Tento příbuzný kmene výtrusovci se ukázal jako unikátní modelový organismus pro studium tohoto kmene a organely apicoplastu, kterým disponují. Pro lepší porozumění shodných a rozdílných znaků mezi Chromerou a výtrusovci jsou však zapotřebí další studie. První část této práce shrnuje současné vědomosti týkající se ploidie, životního cyklu a organizace genomu u C. velia, a příbuznými kmeny výtrusovců a obrněnek. Druhá část poté popisuje naší snahu o odhalení ploidie a celkového počtu chromosomů u C. velia pomocí fluorescenční in situ hybridizace. S využitím této metody jsme úspěšně stanovili ploidii a také jsme dosáhli významného postupu v odhalení celkového počtu chromosomů.
Study on the chromosome number in the alveolate alga Chromera velia by TSA-FISH
Studie počtu chromosomů u alveolátní řasy Chromera velia pomocí TSA-FISH
Keywords: Chromera velia; ploidie; počet chromosomů; TSA-FISH; izolace jader; Chromera velia; ploidy; chromosome number; TSA-FISH; nuclei isolation