Posouzení biodiverzity dřevin v závislosti na nadmořské výšce v okolí vybraných naučných stezek NP a CHKO Šumava - Batovcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Biodiverzitu dřevin jsem studovala podél naučné stezky: Kubova Huť 1003 m.n.m. - vrchol NPR Boubínský prales 1363 m.n.m., v odlišných nadmořských výškách. Měření jsem prováděla transektovou metodou. Celou trasu jsem rozdělila na 8 pomyslných liniových úrovní, vzdálených od sebe navzájem cca 50 m. n. m. Na každé úrovni jsem vymezila 6 transektů kolmo na směr stezky: 3 na pravé straně a 3 na levé straně stezky - vždy mezi sebou vzdáleny 10 m. Jako transekty jsem vymezovala čtvercové plochy o rozloze 30 m2. V každém transektu jsem určila druh dané dřeviny. Dále jsem počítala zmlazení semenáčků v okolí 1m okolo každého stromu. Počítala jsem též tlející dřevo a zmlazení semenáčků v jeho okolí a také jsem na dané ploše zaznamenávala počet souší a zmlazení okolo těchto jedinců.
Review of the biodiversity of tree species commensurate with the altitudes in the vicinity of chosen nature trails of National Parc and protected landscape area Šumava
Keywords: biodiverzita; dřeviny; nadmořská výška; NPR Boubínský prales; CHKO Šumava; biodiversity; trees; Altitude; National Nature Reserve Boubínský prales; protected landscape area Šumava