Využití trav pro energetické účely - Hospodářský, Radek (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním a určením vhodnosti energetických trav pro energetické účely. Práce nabízí charakteristiku a agrotechniku vybraných energetických trav. Dále pak popisuje sklizeň a výnos biomasy, technologie zpracování a způsoby využívání této biomasy. V aplikační části se porovnávají vybrané druhy energetických plodin a výstupy jsou znázorněny graficky. Podle zjištěných informací je nejvhodnější plodinou pro energetické využití ozdobnice čínská (Miscanthus), jelikož má nejvyšší výnosy, největší výhřevnost i výtěžnost. Na stanovišti setrvá 10 ? 15 let. Nevýhodou je sice ekonomická náročnost, ale rozdíl v nákladech oproti ostatním travinám není tak velká jako v uvedených kladech této trávy.
Grass's utilization for energetic effects
Keywords: Biomasa; energetická tráva; technologie; spalování; bioplynová stanice; agrotechnika; výnos; Biomass; energy grass; technology; combustion; biogas plant; agrotechnics; yield