Úroveň informovanosti amatérských MTB cyklistů o sportovní výživě v jihočeském kraji - Tomišová, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce byla zaměřena na téma informovanost amatérských MTB cyklistů o sportovní výživě v Jihočeském kraji. Cílem práce je zmapovat úroveň informovanosti amatérského cyklisty o této problematice. Teoretická část je shrnuta do několika kapitol. První kapitola popisuje historii MTB cyklistiky a energetické využití živin v tomto odvětví. Další část pojednává o základních živinách potřebné k doplnění energie a zásadách správné výživy pro vytrvalostní sportovce. V praktické části práce byly pomocí dotazníku zpracovány a vyhodnocovány výsledky. Dotazník prověřuje, do jaké hloubky se cyklista zabývá vhodnou výživou a teoretickými znalostmi o sportovní výživě. V závěru práce byly shrnuty výsledky, které vyšly z provedeného průzkumu, stanoven závěr a diskuze o tomto tématu.
Level of awareness of amateur MTB cyclists about sports nutrition in the South Bohemian region
Keywords: sportovní výživa; informovanost; vytrvalostní sport; MTB cyklistika; dotazník; sport nutrition; knowledge; endurance sport; mountain biking; questionnaire