Trestná činnost v důsledku nezaměstnanosti na Prachaticku v roce 2010 - Kučerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou trestných činů, které jsou vyvolané v důsledku nezaměstnanosti. Teoretická část se zabývá nezaměstnaností a jejím rozdělením podle času, zabývá se též ekonomickými, sociálními a zdravotními důsledky nezaměstnanost. V teoretické části se věnuji i sociální práci s pachateli, která je vykonávaná prostřednictvím Probační a mediační služby České republiky. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na zjištění nejčastější trestné činnosti na Prachaticku v roce 2010. Tyto informace jsou zjišťovány pomocí kvantitativního výzkumu prováděného pomocí strukturovaného dotazníku a studiem písemných dokumentů. Výzkum potvrdil stanovené hypotézy a potvrdil, že nezaměstnanost především dlouhodobá má vliv na trestnou činnost a to hlavně na činnost majetkového charakteru.
Criminal activity as a result of unemployment in Prachatice
Keywords: Nezaměstnanost; druhy nezaměstnanosti; ekonomické důsledky nezaměstnanosti; kriminalita a sociálně patologické jevy v nezaměstnanosti; sociální práce s nezaměstnanými; sociální vyloučení; Probační a mediační služba České republiky; sociální práce s pachateli; Unemployment; types of unemployment; the economic consequences of unemployment; criminality and social pathologies of unemployment; social work with the unemployed people; social exclusion; the Probation and Mediation Service of the Czech Republic; social work with offenders.